_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Friday, March 16, 2012

_laksa_sarawak_

resepi ni aku pakai pes yang ready made jual tu... hehe... so, sebenarnya takdelah 'resepi' sangat pon kan... tapi layan jelah~~

Bahan-Bahan
Pes Laksa Sarawak (1-2 paket 200gm) - lagi banyak lagi pekat
Santan kotak kecik
Susu Sejat separuh tin
Ayam bahagian isi2
Udang sederhana besar (udang galah lagi syiok)
Bihun sepeket

Bahan Hiasan
Telur 2-3 biji - dipukul2, digoreng nipis, digulung dan dihiris2
Cili merah + Belacan + Asam limau sikit - ditumbuk lumat semuanya
Tauge - dicelur
Nota : Bukan sekadar hiasan, ianya untuk dimakan. Hehe.

Cara-Cara
Rebus ayam + udang. Rebus sekali jer mudah. Dah agak2 masak, Tuangkan air rebusan ke dalam periuk yang lebih besar (periuk B). Ayam dan udang diketepikan.
Rebus pulak pes laksa sarawak selama 15-25 minit. Sambil tunggu tu, carikkan2 isi ayam tu, buang tulang dia, nnt senang nak makan. Bihun pun gi rendam air paip dulu. Kalau sempat, anak x merengek2, boleh sambil tu buat bahan2 hiasan tu.
Setelah menggelegak pes laksa tadi, tapiskan ia kedalam periuk B tadi. Kalau rasa2 x cukup lagi kuahnya, tambah air panas dlm pes laksa tadi, masak lagi sekejap dlm 5-10 minit supaya sebati air tu ngan pes. Pastu, dah menggelegak, tapiskan dalam periuk B tadi.
Pastu bawak periuk B masak atas dapur, tambahkan santan dan susu sejat tadi. Kacau2. Rasakan ia. Selalunya, xyah tambah garam dah sebab pes tu dah sedia masin. Tapi, kalau suka, tambah je garam secukup rasa. Kacau2 lagi. Masukkan isi ayam yang dah dicarik tadi ngan udang rebus tadi. Kacau2 lagi. Nampak mcm dah masak2 gitu. Dah siap la tu.
Sambil tu, boleh la masak air dlm kuali utk celur bihun tu.

Cara Hidangan
Letak bihun. Letak hiasan telur, tauge, sambal belacan. Bubuh kuah. Makan..

Selamat Menjamu Selera!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home