_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Wednesday, August 24, 2011

_kisah_freezer_


alkisahnya.. ahad lepas, kiterang g la jalan2 kedai kat seri gombak cari freezer utk simpan susu Hannah.. memang kena beli freezer la sebab fridge mak ni selalu penuh ngan ayam+ikan+daging, pastu fridge kiterang kat bukit jalil tu hanya satu pintu dan ruang freezer amatlah limited utk sekali stock-up beli bahan basah..
sempat pegi 2 buah kedai jer actually, sebab sampai kedai kedua, kiterang dah terus decide nak oder jer.. malas mencari lagi, sbb 2-2 kedai pun quote harga sama, xleh kurang dah, TITIK. Harga tu harga kat pamphlet promo raya Faber tu. Kedai first kat row kedai baru kat seri gombak tu. X kisah la dia taknak kurang harga ke ape, tapi jangan lah kerek.. Kerek2 terus kiterang gerak je dari kedai dia. Kedai kedua, deal ngan Ah Teng (bukan Teng Kean Hoe ek abang!! rindu Teng Kean Hoe ke lama dah x balik bukit jalil.. hahaha..). Dia pon bawak kuar buku promo Faber tu tunjuk kat kiterang. Dia kata xleh kurang dah kakak, ni pun dah harga promo, harga kos. Setelah berpandang-pandang ngan hasben, kiterang pon ok je la.. Oder pastu taruk RM50 deposit. Harga dia quote RM839. Aku mintak less RM9 pon dia x bagi. Last2 aku mintak free gift. Dia kata nak bagi sabun Breeze ngan kit cuci cermin (ade kain microfibre + cecair pencuci dia). Aku kata, la.. bagi la oven ke, periuk nasi ke, blender ke, mixer ke.. Dia x leh nak bagi.. Ok la, Breeze pon Breeze la.. Janji ade free gift.. Huhu.. Dia kata, nanti Rabu atau Khamis dia hantar kat rumah.. Nanti dia call dulu la..
Isnin kelmarin, aku google la "Faber freezer EBM".. Jumpa beberapa blog derang citer beli freezer tu harga dlm range rm600-700.. Ade sorang tu beli kat Ampang, harga RM690. Siap taruk alamat kedai. Alamak, akunye dah overprice giler giler ni.. Aku ym ngan hasben, cakap nak call Ah Teng mintak hold order. Hasben bagi green lite, plannya malam tu nanti kiterang nak g survey kat kedai kat Ampang yang di-mention oleh blogger tu la.. Oh ye, kat alamat kedai Ampang tu ade no fon, so aku pun try call.. Tapi, x dapat pon, asyik engaged saje.. Jumpa lagi satu blog citer die beli kat Kepong. Tapi takde nama kedai mahupun address kedai, tapi ade no fon si blogger. Aku pon terus sms dia tanya ada address kedai dia beli freezer tu tak? Dia kata takde, tapi kedai tu nama weng heng kat kepong, dekat ngan carrefour kepong. Ok la, ade nama kedai, aku try google la.. Google jumpa nama kedai, address ngan no fon sekali. Aku terus call kedai tu. Aku tanya berapa u jual Faber freezer paling kecik tu.. Dia kata boleh bagi RM600. Aku tanye lagi, ada stock ke sekarang? Dia kata lepas raya baru ada stock. Ok lah aku kata, nnt saya datang kedai you la.. At same time, aku sms ngan Zurai sbb nampak dia ade survey2 freezer gak.. Dia kata kat kedai Kawanku kat Puchong dapat RM799 Faber freezer tu.. Kalau deep freezer dlm RM500 dah bleh dapat dah.
Pastu aku pon terus call Ah Teng nak cancel order, lebih kurang camni la:
Aku : Hello, Ah Teng. Saya semalam ada order freezer sama u.
Ah Teng : Ya kakak, saya ingat. Kenapa?
Aku : U sudah order freezer tu ke?
Ah Teng : Ya, sudah order ini pagi kakak. Kenapa?
Aku : Eh, kawan saya beli freezer sama tu Faber upright dapat RM600 saja dekat Kepong.
Ah Teng : Ya ke kakak. Nanti saya tanya bos dulu.
interval, dia g congceng2 ngan bos dia.
Ah Teng : Ok la kakak. Boleh bagi kakak RM600 la. Nanti resit baru saya print bagi kakak masa hantar barang.
Aku : Oh ok. Saya dah deposit RM50 kan.
Ah Teng : Ya ya.. Nanti saya tolak RM50, so balance lagi RM550 la. Nanti nak hantar saya call kakak.
Aku : Ok, thanks aa..
Aku plan nak cancel order tu, RM50 tu aku nak amik stand mixer tu.. Huhu, alih2 dia kasi turun harga pulak. X payah nak gaduh2, agaknya kalau aku mintak RM500 pon lagi baik.. hahhah.. mesti harga kos dia berapa jer sebenarnye!! Tapi, ok la tu kut.. dah kurang RM239...
Hari ni, Rabu, dalam 11.30 pagi tadi, ade call. Dari kedai letrik U&Me, nak hantar peti. Dia dah sampai kat simpang carwash tu, tanya betul ke masuk jalan tu. Aku macam, alamak, dalam purse ade RM100 jerrr... Canerr.. Pastu dia sampai, terus hantar peti masuk kat dapur. Pastu aku cakap la kat dia, saya bayar kat kedai malam ni boleh ke? Tak ada cash la sekarang. Pastu dia kata, kena call kedai dulu tanya, saya tukang hantar saja. Pastu die call dan congceng2 lagi, pastu dia kata OK la. Dia suruh sign kat receipt tu je dulu. So, ade hutang la ngan kedai tu lagi RM550, kena g bayar malam kang.. Freezer belum on lagi, sebab kene tunggu 4 jam kasi compressor turun, katanya.. Meh aku tempek gambar freezer khas untuk Hannah ni..




10 Comments:

Blogger PrincessD typed...

wahhhh bestnyerrr ade freezer utk hannah! harga pon not bad eks..hmmm nnt kalau dah xbuat stok lg boleh guna utk benda lain gak kan freezer ni shara??xdela membazir kan kalau beli..:)

15:43

 
Blogger Watie Zakaria typed...

Best nye beli freezer, Akak sumbat aje dlm fridge x da budget beli freezer huhuhu good luck kumpul susu. Shara still kat Sri gimbal ke? Nak visit leh? Huhu

15:44

 
Blogger Shara typed...

D : Utk adik(2) Hannah pun bleh pakai nnt.. Muahahha...
Kak Watie : Aah, Shara kat seri gombak. Beraya pon kat sini jer.. Mari la datang..

15:49

 
Blogger Fara typed...

peeewiiiit!!! bestnyer! bagus lah :-) semoga terus dan terus menyimpan stok! :D

16:28

 
Blogger Soulie typed...

untung hannah dapat freezer khas for her susu :) good price gak ko dapat. sib baik ko compare price ngan kedai lain snang2 jer dia trus turunkan rege. tapik sempoi kedai dia tuh...barang dah deliver tapik duit tak amik lagik hehe

21:47

 
Blogger afs typed...

jimat letrik x ni? eh apsal ko x beli peti sejuk 2 pintu je aritu?

08:03

 
Blogger intoxicated-catastropheâ„¢ typed...

wahhhhhh gila best....!!

21:02

 
Blogger Pn Mardhiah typed...

Salam, kak, sya ada baca blog akak fasal feezer kt sri gombak tu, boleh tk sy nk dapatkn no tel & alamt kedai tu? thx0194344930...

17:14

 
Blogger Unknown typed...

salam perkenalan..boleh dptkan no kedai tu tak?tgh cr upright freezer gak nih..tq

10:36

 
Blogger Shara typed...

alamak... no fon kedai kene tengok kat resit... kedai ni kedai elektrik u & me kat taman seri gombak fasa 1.. dia ade bukak cawangan kat prima sri gombak gak, tp yg kat prima susah nak menawar... yang kat SG1 senang nak tawar-menawar...

10:42

 

Post a Comment

More:

Create a Link

<< Home