_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Tuesday, February 19, 2008

_tioman_another_memorable_trip_

huhuhu... finally, my feet has put it step on Tioman Island.. Tioman once voted as top 10 best beaches in the world (that's on 1970)...

rabu-6-feb-2008
gerak dari rumah ke puduraya kol 8.15.. kol 9 tepat sampai puduraya, dak2 lain semua blom sampai... 9.20, still aku sorang.. call liza, on the way; diana pun on d way... 9.25 liza ngan azra sampai; aku trus suh derang turun tahan bas jangan jalan dulu... kol 9.30 tepat diana ngan jue sampai... trus turun naik bas... bas pun gerak ke JB... Causeway Link Express... masuk2 bas jek, terus bukak kedai kopi; kiterang pnye tempat berterabur, tuh sbb biler bercakap tuh mcm bas itu kami yang punya.. hahaha... tepat kol 1.30 pagi, bas sampai kat larkin bus terminal.. mmg x patut la kalau kiterang nak lepak situ sampai pagi, terus amik teksi dengan memaksa abang teksi tuh memuatkan kiterang berlima dalam satu teksi... dekat jekk larkin ngan umah mahdi tuh.. dalam 15-20 minit selepas itu, kiterang dah sampai kat pintu gerbang masuk ke umah mahdi (umah mahdi kerrr?? rumah company mahdi.. hehe) naik atas.. tingkat 12.. masuk umah die, melawat kawasan dulu.. tengok ade brapa bilik, ade suming pool ke tak.. huhu, mmg ader suming pool, tapi of course la x sempat nak mandi suming pool kan... kami berlima pun tidor2 ayam la sampai pagi... mengurangkan penat utk menempuh perjalanan keesokan paginya... kol 6.15 alarm henfon aku suh bangun dah... pusing2 then bangun, basuh2 muka, solat subuh (xyah mandi la sbb sejukkk.. wakakakka) kol 7.10 gerak keluar dan g tunggu teksi kat pak guard kondo tuh... separate 2 teksi, aku ngan liza ngan azra.. jue, diana n mahdi satu teksi lagik... kol 7.40 sampai larkin terminal... then, norli pun sampai... memandangkan kami semua telah kena tipu ngan mahdi; die kata bas tuh kol 8.00, padahal kat tket tuh 8.30... cheit, saje jek tuh... lalu, kiterang pun makan breakfast kat dunkin donuts larkin terminal tuh... kenapa pilih dunkin donuts? sbb bas ke mersing tuh parking betul2 depan pintu dunkin donuts...

kol 8.20 naik bas ke mersing... 8.40 gitu bas jalan... jem le pak on d way ke mersing tuh.. ade road block polis... semua org pun sambung tidor... aku seperti biasa, bukan leh tidor sgtt pun... terlelap kejap2 jek... kol 11.30 sampai mersing... tangkap2 gambar dulu.... then, trus g beli tiket bas utk balik ke JB utk hari sabtu tengahari tu nanti... teruslah kami menuju ke jeti, org dah penuh giler kat jeti... tanya kat kaunter, semua tiket ke tioman utk hari tu dah habis, utk hari jumaat pun tinggal tiket utk trip kol 6.00 petang!!! erkkk... rupa2nya, tiket ferry kene book... apsal org chalet x kata ape2 pun utk book tiket ferry??? oh, hancurlah harapan dan impian kami... kami bertujuh dah muka sesen dah... adelah 7 sen muka hampa kat jeti mersing tuh.... jom naik bot nelayan lah, kata cik norli... maka, dengan lurusnya; aku, jue, azra, liza ngan mahdi pegi la ke tempat parking bot-bot nelayan... sambil tuh azra call kawan dia yg kerja kat tioman... aku pun tatau kenapa kiterang g carik bot nelayan tuh... beranikah kami nak naik bot nelayan??? hahaha... last2, patah balik ke jeti... tetibe dapat call dari diana, die dah try tanye pakcik die yg kerja jabatan kastam kat JB, and pakcik die leh try usahakan tempat utk kiterang... maka, kami pon berpindah la tempat menunggu ke dalam kawasan jabatan kastam tuh... lepak kat bench dalam pagar kastam tuh... pastu pakcik tuh (nama dia Zamani) datang bawak tiket 7 keping... yeyyy... alhamdulillah.. masing2 muka dah berseri2 balik.. gembirenye hanya tuhan yg tahu!!! lepastu, kiterang terfikir plak pasal tiket balik ke darat... tanye kat pakcik zamani, hehe.. die pon pergilah mendapatkan tiket tersebut... harganya.. RM50 return per pax... okay what!!! kalau beli ikut kaunter RM90 return per pax... hehehe...

so, dh dapat ticket; trus la kami naik feri... dapat naik dulu so, dptlah kiterang book tempat best (utk beg2).. utk ktorg, ala, dlm feri tuh apelah sangatt tempat best?? kul 3 gitu kut, sampai kat Kg Air Batang... Tioman nie sangatt cantik... Air die perghhh... Hijauu gilerr... FYI, Kg Air Batang tuh xdelah cantik sgtt tempat die... terpaksa stay situ sebab chalet kat Salang dah fully booked... and, we can only managed to book non air cond chalet... hehhee... chalet die affordable la... rm50 per night, can fit 3 person in a chalet... can go la for not-so-complicated-traveler... lepas check-in, trus lunch.. lapar giler... petang tuh jalan2 menyusur pantai hingga ke hujung pantai kg air batang.... then, malam tuh.. dinner... lepas dinner, duduk kat pelantar boat, main game + borak2... kol 12, balik chalet and tidor....


0 Comments:

Post a Comment

More:

Create a Link

<< Home