_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Thursday, May 17, 2007

_sesi_QnA_no1_

hmm... just nak share kat sini rerupanya ader alternative untuk kredit kad... its the other way round, the debit-card... kat Malaysia, setakat pagi nie, gue dah jumpa 3 banks yang ada offer this kind of service... its AmBank, AffinBank, and Public Bank...

Q - kenapa tak diwar-warkan secara besar-besaran?
A - rasanya sebab, bank2 nie takleh untung banyak dengan debit-card nih agaknya... (tolong betulkan kalau salah konsep)... so, kalau begitu sepatutnya, on the other hand; kita di pihak pengguna lar yang akan dapat untung nyer kan??

Q - how it works?
A - macam kita top-up prepaid card utk handphone lar... ada duit baru leh buat call... same goes for this debit card, u got the money in it, only then u can spend... tapi, lain sikit; die still ade gak annual fee (atau monthly fee - for Ambank debit-card) - which i guess dari fee ni lar die nak untung kut... pastu boleh la guna macam credit-card... credit-limit == nilai baki anda di dalam debit-card minus min. balance yang kena maintain... lebih2 dari ni, gue xleh nak kata lagik... sbb gue baru isi application form jap tadi... so, wait for my updates nanti eks....

Q - apa lagi nak tanya?
A - tah lar... wait n see jelah yek...

quote untuk post ini = Google lar, its the best games on the net!!! (if not for you, at least its for me!!!)

5 Comments:

Blogger Watie Zakaria typed...

hmm mungkin concept ni mcm concept ATM maybank kot.. boleh swipe mana2 counter.. mcm peliks debit card uhuh

15:55

 
Blogger Shara typed...

aah... tuh sebab maybank x de produk yg sewaktu dengannyer kut.. cuma, yang membezakan; debit-card nie x tie ngan bank account (unlike atm maybankard), tapi die based on 'prepaid' value... top-up boleh direct transfer dari bank account, pastu leh topup mcm kite deposit duit ..

15:59

 
Anonymous Anonymous typed...

So ada debit card boleh belanja satay tak?

19:53

 
Blogger Shara typed...

tuh lar kan... tapi sabtu ni pula ade salah sorang ahli korum yang ade besday party.. huhuhu... btw, debit card nak try gune beli buku kat amazon.. ade experience x? mind to share? hihihi...

08:28

 
Anonymous Anonymous typed...

ok jugak ader debit kad cam tuh...kalau nak wat online transaction guna kredit kad bimbang kena klon plak..kalau debit kad x per...bila top up je ader RM kat dalam tu...nak join bisnes jus manggis pun senang..kalau x asyik duk mintak no kredit kad je nak register...tgk orang lain dapat bonus banyak je..aku pun nak jugak.. http://www.vemmabuilder.com/302731505 ...dengan adanya debit kad rasonya nampak dah jalan tu...

04:32

 

Post a Comment

More:

Create a Link

<< Home