_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Tuesday, December 26, 2006

_muar-melaka_small_get_2gather_part_1_

kl-muar

sabtu 23-dec-2006 : kol 8.15 pagi, seperti dijanjikan; aku jumpa ngan nanie (arkitek muda) ngan zurai (seorang akauntan) d KL-sentral... then stret gerak menuju ke Selatan... after grong-greng kat sg besi, perjalanan diteruskan... kol 10, singgah restoren jejantas ayer keroh... memandangkan makanan2 sarapan dah abes, ktorang decide makan A&W jelah, since masing2 pon cam dah lama x pekena A&W... tapi sedihnye sebab Waffle ice-cream xdak... maybe pagi lagik kut... after makan, teruskan perjalanan.... memula plan nak masuk ikut melaka, then ikut jalan dalam ke muar... tapi, lepas sms pengantin pagi tuh, dia kata better masuk ikut tol pagoh... masuk jek negeri johor; start jem... gerakan kenderaan pun makin perlahan... banyak jalan rosak sbb banjir tempoharinyer....
sampai kat pekan bukit pasir, ada RELA jaga kat simpang... pastu nampak jeep askar, rasa mcm keadaan darurat pulak... kiterang pun teruskan perjalanan ke Muar... alhamdulillah, xde jumpa kawasan banjir... cuak gak lar sbb aku bawak Kancil-comel-ayya tuh... lepak2 rumah kenduri, tunggu cik firdaus (skang dah bergelar 'lawyer') then tunggu cik shariyah (cikgu-budak-besar a.k.a lecturer)...


MRSM MUAR

dah kol 3.45 gitu; kiterang pun beransur dr rumah pengantin puan azhana (seorang engineer)... aku, firdaus, nanie ngan zurai pon gerak 3 km ke MRSM Muar.... tempat yang menemukan kami!!! alhamdulillah, kiterang dibagi masuk walaupon time nie cuti sekolah, mana ade student... 1st tempat persinggahan... kelas kami... Science 13... wallla.... building dah cat kaler cuns.... tangkap3x gambar kat tangga (tempat lepak time before masuk kelas, time rehat, n time mengusyha orang)... then, terus jalan ke Dewan Dato' Onn... pun dah kene cat.... trus gerak ke Pusat Sumber Pembelajaran, teringat kenangan2 STIDO d PSP, first time jumpa kotak kat PSP... kolam ngan jambatan kecik depan PSP tuh still gagah kat situh... walla.... then teruskan perjalanan ke rumah kecik, pondok2 tempat homeroom meeting, tempat prep-Sabtu-pagi, tempat study-grup-kekonon yag akhirnya jd medan pemborakan... hahahhaha.... how i miss those good old days!!! then, jalan g lawat dobi, swimming-pool, jalan-laluan-ke-dorm... skang asrama kayu guys dah pecah, hanya tinggal tiang-seri jek.... tapaknya dah dibina rumah warden.... then, teruskan perjalanan ke Dewan Selera Putera (tempat makan sbb kiterang dulu xde makan kat Dewan Selera Puteri)... then, g usyha sick-bay, tempat kunjungan aku ngan deela, ngan shariyah, ngan gayah, ngan fad... aku rasa ngan derang jek aku selalu g sick-bay... 'teman' derang sakit... hahahha... especially deela... hahahahhahaha.... then, naik jek tangga tuh, trus nampak tennis court n taman tadika tuh.... tempat bergambar kiterang time dolu2... Wisma Pelawat tempat perjumpaan pertama homeroom kiterang skang dah xde... baru runtuh kutt... sbb xde ape2 binaan pun atas tapak tuh... pathway g surau skang dah berbumbung n bersimen.... dulu time hujan-becak kena pusing jauh ikut koridor wisma pelawat.... Dewan Selera Puteri nampak dah berseri.... maybe skang puteri2 makan kat DS Puteri kut... then, teruskan lawatan ke Asrama Tun Teja... ala... terlupa plak nama kawasan tengah tuh... ape nama die ek? kawasan tengah tuh skang dah cantik... maybe senior2 ATT dah x 'kereks' cam dolu kut!!! wakkakakaka....
lepas tangkap2 gambar kat dorm, trus ke area padang pulak... skang dah ader astaka kat padang tuh, besar tulis MRSM MUAR... as usual, tangkap3x gambar, then gerak keluar menuju ke rumah Cikgu Saedon... cikgu homeroom kiterang... hehhehe.... sesekali jumpa ngan cikgu nie rasa best sangatt!!! seperti biasa, Papa-Don takkan terlepas dari bagi nasihat dan kata-kata dorongan pada kami!!! nasihat pasal kerja, pasal life, pasal carik partner, dan yang paling penting nasihat utk lebih mencabar diri sendiri dengan cadangan2 kepada kiterang supaya luangkan masa utk panjat gunung, g pulau2, redah gelora laut... hehehhe.... n tak-lupa jugak nasihat supaya kiterang x-lost contact... insyAllah cikgu!!!! kawan2, jom kite g gathering umah Papa-Don!!!! gerak dr umah Papa-Don, g singgah umah daus then trus gerak g Masjid Tanjung Agas sbb Muar dah xde air 2 hari dah!!!


Muar-Melaka

lepas menyucikan diri, kiterang bertiga gerak ke Melaka... hajat asalnye nak tidor umah firdaus, tapi memandangkan keadaan x mengizinkan dan Muar nak tutup electricity malam tuh, kiterang pon gerak la kuar dr Muar... kire gamble giler jek!!! kalau xde hotel utk kiterang kat Melaka nanti, trus balik KL ler jawabnyer... hehehhe.... sampai Ayer Keroh kol 9.30... singgah kat Village Resort nak usyha bilik... dah penuh... hehhe... call Seri Malaysia pon full jugak... gamble jek laa g bandar Melaka... Hotel Grand Continental tinggal 1-bilik jek lagik, aku ngan confidentnyer ajak nanie ngan zurai usyha hotel lain dulu kut dapat murah sket sbb kiterang kire dah rugi half-day dah.... city-bayview.. RM400++ semalam.. erkkkk!!!! hotel orkid extra RM50 dr Grand Continental... then; decide, pusing balik nak g amik Grand Continental... tapi, nasib x menyebelahi kiterang, baru jek orang amek bilik yang satu tuh!!! hahahahhahaha.... then, gerak ke depan lagik... ternampak bangunan tinggi tulis Emperor... hotel kut... alhamdulillah, ade lagik bilik.... kurang RM 20 dari Grand Continental... trus bayar n since dah puas hati ade bilik, kiterang trus gerak g bandar hilir nak carik dinner.... makan kat depan Stadhuys sebab itu jek kedai melayu yang ade kat area situ n still bukak... after dinner, jalan ke Jonker Street/Walk... wallla... best jugak arr uptown nie compare ngan uptown danau atau d'kota.... sbbnya, derang ade 'produksi' sendiri... Jonker's Collection.... kol 12 sume peniaga dah bungkus2 n kiterang pun balik arrr.... tamatlah hari sabtu 23-dec-2006... kire aku amat berpuas hati dgn apa yg aku dapat buat hari ni... nanti sambung next entry utk ahad plak yek...

2 Comments:

Blogger dcharmed typed...

Bestnyer... jalan2!!! jealousnyer!!!

13:36

 
Blogger sgarul typed...

wah! banyaknya berubah mrsm muar. dah tak leh nak imagine dah. dorm kayu buruk tu pun dah roboh? huuuu... tak sempat nak ambik gambar. waaaa....

pak homeroom cikgu saedon ek? huuu.. ada bad record ngan dia dulu.. "dihalau" dari team kembara sebab nak quit.. ahahahah!

10:02

 

Post a Comment

More:

Create a Link

<< Home