_sharax journal_ _a word or two or more about her journey day-to-day _what she thinks that she might not share verbally _what she amazed at, who she wrote about, when she experience it, where have she been, which she prefer more, how she express it_

Wednesday, September 20, 2006

_biskut_amos_glamer_

eheh... khas buat cik Nanee Neeno a.k.a Elwing...

Biskut Amos Glamer : Hawaiian Nut Cookie

The Ingredients :
2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 tsp. baking powder
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
1 tsp. salt
4 eggs
2 tsp. vanilla essence
*5 cups blended oatmeal (blend to fine powder)
*24 oz chocolate chip
*18 oz cadbury bar (kikirkan ia)
*3 cups chopped nuts (if pakai walnut die cam lembab2 sket biskut ko)
Note : yang ber* gue x ikut sukatan die.. main agak2 jek.. selalunye blended oatmeal gue gantikan ngan nestum blend + cornflakes blend sbb gue nak kasik die ranggup... chopped nuts plak selalu pakai walnut, pernah buat sekali pakai badam tapi biskut raya d pasaran banyak dah gune badam; so mari pakai kacang lain plak.. ehehe...

Methods :
1. Cream butter + granulated sugar + brown sugar
2. Add eggs, vanilla.
3. Partner ko g ayak tepung + garam + baking powder + baking soda. (bahan 99)
4. Add bahan 99.
5. Add bahan *.
6. Tiba part yang kewl :- utk mendapatkan rupa biskut yang sama cam biskut amos glamer yang dibeli di toko-toko amos glamer; ko g usyha caner derang susun atas loyang bakar tuh.. aku tiru sket gaya die camni... sediakan satu sudu kecik, satu pisau jem (plastik)... ko cuit sket dr doh gune sudu kecik, taruk dlm loyang gune pisau jem plastik tuh; saiz co'et-an pun kecik jek sama cam yg derang buat kat toko-toko amos glamer...
7. pastu bakar gune mode biskut. 160-170 degree if not mistaken for abt 10-15 minutes (tapi kalo ikut resepi nie die tulis 375 degree farenheit for abt 10 mins.)

4 Comments:

Blogger AbA typed...

Buat kek pun patut guna ergonomics (masih terbelit lidah nak sebut!). Kalau nak explain kat orang amende tu, bagi lah this link
http://www.answers.com/main/ntquery?s=ergonomics&gwp=13

12:27

 
Anonymous naneeno typed...

waa... i lap u kuniya, i lap u veri mash!!!! nyam nyam... nilah bakal juadah berbuka ku sepanjang bulan puasa ini... home made kukis! tenkiu :P

14:29

 
Blogger sgarul typed...

gulp..
shara the chef?
bila nak bagi biskut free nih shara? eheheh.. bagi la souvenir sikit sebelum berenti nih..
kui!

18:51

 
Blogger _sharax_ typed...

huhu....
ergonomics nye di part no 6... kekeke...
pastu, kite leh g buka kat umah naneeno sbb ade cookie... sebelum puasa x sempat lar en sgarul.. huuhuh...

19:39

 

Post a Comment

More:

Create a Link

<< Home